dijous, 10 d’abril del 2014

14. Guardeu-vos de somiar genives esdentegades

  • El títol és «GUARDEU-VOS DE SOMIAR GENIVES ESDENTEGADES». Això es degut al somni ja que quan somnia algú que li cauen els queixals vol dia que algú de la família morir.
 L’assumpte principal d’aquest capítol es tracta d’una malaltia que té en Carles, el fill de la Gabriela, que es un personatge principal. Els subtemes són el viatge que fa en Marcel·lí , que és el marit de la Gabriela, a Tortosa. D’altra banda un subtema es la sobreprotecció que la Gabriela amb el seu fill, ja que esta molt obsessionada. Els motius del viatge a Lleida es per esbrinar que li passava al Carles. Doncs quan es troben allà una persona li diu a la Gabriela que la malaltia es incurable, que hi ha una persona que li esta provocant aquest mal al nen. Alhora li diu que quan arribin a casa la primera persona que li faci un peto serà la culpable. Tan mateix la Gabriela sentí això va agafar un ganivet per punxar al primer que s’acostés al seu fill. 
Els personatges principals són: 
  • La Gabriela, és la mare d’en Carles. La funció que fa és la mare obsessionada amb el seu fill i arriba fins tots els extrems pel seu fill. Es el personatge principal per encarrilar el capítol i seguir l’historia. Tenim un estereotip sobre ella ja que la veiem com l’heroi del seu fill.
  • En Carles és el fill de la Gabriela i Marcel·lí, deduïm que té entre 5 i 8 anys. La seva funció és que tot passa per que té una suposada malaltia.
  • El Marcel·lí és pare d’en Carles i marit de la Gabriela. La seva funció es que la seva dona el té mig abandonat per la obsessió que pateix amb el seu fill, doncs ell se’n va a Tortosa de viatge i allà te una amant.
  • La Carlota, es la mare d’en Marcel·lí. La seva funció és encarregar-se de que la seva nora faci més cas al seu fill. 
  • L’Adelaida és la mare de la Gabriela. La seva funció a l’obra és la que li fica al cap totes les coses a la seva filla, ja que ha estat ella qui ha tingut el somni.
  • En Ramon és el xofer de l’autocar. Es un personatge figurant.
  • Doctor Beltran és el metge del poble. La seva funció a l’obra es el metge del poble on viu la Gabriela amb la seva família i li diu a la Gabriela que el seu fill no té res.

El temps és intern i l’acció transcorre durant un dia. El narrador és extern ja que no participa directament a l’obra però si dona el seu de vista. El narrador te veu en 3a persona també es un narrador omniscient perquè sap tot el que passa incloent els sentiments i sensacions dels personatges. En l’obra hi ha diferents escenaris, el primer pasar al poble on viu la Gabriela i la seva família. El segon es Lleida on viatja la Gabriela amb el seu fill. I per últim a Tortosa on va de viatge en Marcel·lí. El tipus de gènere que predomina aquest capítol es gènere literari en narrativa. En Jesús Moncada explica una història que no sabem si esta basada en fets històrics o imaginaris. Es narrativa per que intervenen els mateixos personatges en llocs i temps determinats. Es una narració lineal de la historia on apareixen diàlegs entre els personatges. La forma de presentació es bàsica. És a dir es introduïa per un plantejament, on coneixem als personatges principals , tot seguit el nus, on es desenvolupen tots els fets, i finalment el desenllaç, on finalment es planteja el final. Al ser narrativa el text acostuma ser escrit en prosa. L’estructura del conte es basa en passos cap endavant i cap endarrere en el temps. Explica les dues històries paral·leles a la vegada, la de la Gabriela amb el petit Carles i, d’altra banda, la d’en Marcel·lí. El narrador d’aquest conte és extern, dóna el seu punt de vista des de fora, es a dir  que no participa en l’acció directament. El llenguatge emprat és concretament de la varietat septentrional del català occidental, un dialecte que es parla al poble Mequinensa, on transcorre l’acció dels contes del Café de la Granota.




Eva Marchena i Carla Rabaneda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada